Vládne tandem žena a dítě

„Nechám to plynout. Počkám, jak se to vyvine.“

Jsi jemný a citlivý muž, empatický, naslouchající a zachraňující. Tvoje bezpečí je vždy na prvním místě, pokud nezachraňuješ druhé ve jménu ocenění… Ve vztahu se„ztrácíš“ – ve jménu přijetí. Máš neodbytnou potřebu se zavděčit a zalíbit. Žadoníš nepřímo a v náznacích po uznání a pochvale. Manipuluješ a děláš věci ve skrytu. Jsi pasivní v rozhodování.

Nemáš vlastní přání či potřeby. Jsi ve vleku partnerky. Hodně hloubáš a zvažuješ rizika. Opatrnost je tvoje 2. jméno. Tvoje heslo je: „100 x měř a pak (radši) neřež“. Svou hodnotu odvozuješ od toho, co děláš. Jsi nejistý a plný pochybností. Jsi často pasivně agresivní – jsi v odporu a opozici, ale nikdy to neřekneš nahlas. Jsi zvyklý si stěžovat a vyčítat. V řeči jsi klevetný a nedokážeš formulovat myšlenku, potřebu či názor přímo ani jasně. Pokud ano, tak až v afektu a podrážděně.

Je silný jako silnice

Fyzicky unese hodně. Nevnímá své limity. Jeho přetížení se často projevuje skrze nemoc. Utrpení je mnohdy převažující pocit, ve kterém si dokáže časem i libovat. Vytváří si sebedestrukční vzorec: trpím=cítím=žiju. Ve skutečnosti ovšem pouze přežívá s omezenou paletou pocitů…

Svou pasivitu skrývá za citlivost a péči o druhé. Je to typický „záchranář“. Má pokřivený pohled na mužství. Přebírá matčin názor na muže respektive otce – introjekce. Nepřijaté mužství. Výborně předstírá a má širokou paletu masek. Umí „zahrát“ na city. Rád se nechává politovat a uchlácholit. Chce získat pozornost.

Tělesně má tendenci hromadit v těle tuk. Neumí se zbavovat starého. Křivdy si drží léta a hýčká si je jejich opakováním. Často se lituje. Vrací se zpět v čase a „přehrává“ si situace. Když je ve vztahu, je na partnerce závislý. Vyhledává dominantní ženy s převahou mužské energie. V manželství se snadno podvoluje tlaku partnerky. Nebývá v něm šťastný. Často vyhledává románky s nezávazným sexem. Utíká z vězení vztahu, ale pokud chce vážný vztah milenka, vrací se „domů“. Žije často s pocitem viny. Jeho mottem bývá heslo „smrádek, ale teplíčko“ – vztah mu sice nevyhovuje, ale zná ho. Je pro něj lepší zůstat v známém nepohodlí, než riskovat nejistou změnu.

Z bažiny bezmoci tě vytáhne jedině vztek

Jsou to stavy, kdy je tvoje míra frustrace a bezmoci naplněna až po okraj. Říkáš věty typu: „Já už nemůžu.“ „Tohle dál nevydržím.“ „Je toho na mě moc – Mám toho po krk.“ Nejspíš tě v rámci reorganizace propustili z práce nebo tvoje manželka naplnila svoje hrozby a ty jsi našel kufry za dveřmi. Tvůj klíč už do zámku nepasuje. Zároveň jsi tak vyčerpaný. Teprve bezmoc ti dá možnost požádat o pomoc. Jinak bys trpěl dál. Jsi přece držák. A tvou „povinností“ je to přetrpět.

Nestůj si na koulích – Vrať si sebeúctu

Nevědomky se kastruješ. Nechceš nikdy vycenit zuby. Uvěřil jsi, že právě takové mužství je ženami žádané… Dokud v tom budeš pokračovat, je cesta k nápravě uzavřena. Většinu změn děláš ve jménu vztahu a dle požadavků partnerky. Nic nevychází z tvého popudu a chtění. „Hraješ podle cizích not.“ Je třeba si uvědomit, že jsi víc než tvé činy. Dokud neopustíš svět „My“ (vztah, pracovní kolektiv, rodina) a nevstoupíš na planetu „Já“ (být sám za sebe), budou všechny změny pouze dočasné.

Recept na nesvobodu

Recept na nesvobodu

Chceš rychle a zaručeně ztratit svobodu. Být ve vleku lidí a událostí. Máme pro tebe konečně rychlé a přehledné východisko, jak ztratit svobodu aneb Jak se stát otrokem a nemít vlastní život - čtení pro otrlé. Praktikování jen na vlastní riziko!

Muž v době krize - Hledání opor a ochrana

Muž v době krize - Hledání opor a ochrana

Nejčastěji pozdě pokládanou otázkou je - "Kde hledat oporu, když se to sype?". Co dělat, když se můj život náhle a dramaticky změní. Ztrácím orientaci. Dochází mi síly. Nevím, jak z toho ven. Nevím, jak dlouho to potrvá... Pokud chceš něco víc než pověstné stéblo pro tonoucího, tak je téma KPZ přesně pro tebe.

Sonda do role otce a muže

Sonda do role otce a muže

Četl jsem zajímavý pohled na výzvy role ženy a matky v dnešní moderní době. Zajímalo mě, jak by vypadal pohled na muže. Tak jsem si ho napsal… Pozice otce je znejistělá. Spousta nových nároků a výzev. Muž u porodu. Muž na mateřské. Rozvod a střídavá péče. Patchwork family. Děti v pozdním věku. Muž dnes moc neví, co se sebou. Nezná přesně svoje místo. Málokdy chce být jako jeho otec. Jiné vzory se ale neobjevují.

K čemu je dobré udělat si osobní inventuru?

K čemu je dobré udělat si osobní inventuru?

Základem naší práce je, že zdůrazňujeme nutnost zastavení, bilance a jasného směřování v životě muže. Vytvořili jsme základní koncept tzv. "mužské inventury", který nabízíme ve formě víkendových seminářů a nově i formou e-mailového online kurzu. Tento článek vznikl formou rozhovoru. Na to, co vlastně ta "inventura" je, pro koho je užitečná a k čemu je dobrá se nás ptala naše kamarádka Yasmin.

Vztek a agresivita jako cesta k vizi

Vztek a agresivita jako cesta k vizi

Je období zimy, které je vhodné pro inventuru a hledání vize. Přečti si náš nový článek, který vznikl formou rozhovoru. Zaměřili jsme se na otázky kolem vzteku a agresivity, k čemu jsou tyto emoce dobré a jak vůbec rozumíme vizi.

Chci změnu. Zn: Snadno a rychle

Chci změnu. Zn: Snadno a rychle

V poslední době se potkáváme se zájemci o naší práci, kteří spěchají a vyhýbají se nepříjemným pocitům. Kvůli tomu v sobě nenajdou zápal a vášeň pro sebe a svůj život. Z naší perspektivy se spokojují s málem, někdy doslova paběrkují a živoří.