Chci změnu. Zn: Snadno a rychle

„Divokost je pramenem života. Vše krotké živoří, chřadne a umírá.“

V poslední době se potkáváme se zájemci o naší práci, kteří spěchají a vyhýbají se nepříjemným pocitům. Kvůli tomu v sobě nenajdou zápal a vášeň pro sebe a svůj život. Z naší perspektivy se spokojují s málem, někdy doslova paběrkují a živoří. 

Poznáváš se v tomto popisu? 

Jsi za vodou. Tvůj život má nádherné kulisy. Jsi úspěšný, bohatý, tělesně zdatný. Máš partnerku, bourák a honosný příbytek. Jezdíš na luxusní dovolené. Provozuješ nákladné koníčky a… 
Nebo naopak.
Práce tě sotva uživí. Netěšíš se tam. Ve vztahu to jde od deseti k pěti. Už ses jednou rozvedl. Nic tě nebaví a na sport už nemáš sílu.

Uvnitř jsi prázdný, smutný, nasraný a nešťastný. A bojíš se a nedovoluješ si to přiznat. Snažíš se udržet svůj velkolepý obraz bez poskvrny. Chybu vidíš a hledáš venku. Kazí mi to šéf nebo obchodní partner. Dokud partnerka nepřestane prudit, šťastný nebudu. a milenky už nemám čas. A vlastně nespím moc dobře.

Pochopení je začátek

Takový muž k nám přijde a vypráví příběh o tom, co v jeho životě drhne. Postupně si přiznává a objevuje další souvislosti a dopady. Velkolepý obraz se začíná drolit. Když začneme situaci pojmenovávat a hledat příčiny, jásá. „Už to chápu! Teď už to půjde jako po másle.“ = Vidina rychlé a snadné změny.

Tímto pochopením to pro muže často končí. Myslí si, že „Už ví, jak na to.“ My naopak vidíme první krok, a že se teprve vytvořila možnost pro skutečnou práci na sobě. Ta není o pochopení, ale o praxi a ta je základem naší práce. V tomto bodu se často tzv. „láme chleba“. Náš klient pochopením končí, my začínáme.

My klademe otázky jako:

* Co je potřeba začít dělat jinak?

* Co jsi pro to ochoten obětovat?

* Už víš proč to chceš? A k čemu ti to bude?

V tomto momentu muž přistává do reality. Dochází mu, že je to celé o něm. Dokud nepřevezme zodpovědnost za svůj život, nezmění se nic… Nastupují pochybnosti a odpory. Mezi nejčastější a většinou nevyslovené námitky a obavy vůči tomu, aby muž vstoupil do dlouhodobého výcviku nebo dlouhodobě na sobě pracoval individuálně, patří:

 * bude to náročné = bez zkratek, návodů, tj. musí si to odmakat

* nedá to = bojí se selhání, má nízkou sebehodnotu nebo ztratil naději

* není to vlastně tak vážné = racionalizuje, lpí na iluzi, že je vše OK

* ještě to počká = bojí se vydat do neznáma, ztráty kontroly

* výsledek je daleko, pokud vůbec = spěchá, chce to rychle, nejlépe ihned

* bude to bolet = přijdou emoce, které nezná a potlačuje je

Zjednodušeně řečeno, muž se dostane do obrany a odporu z pocitu, že mu nabízíme pouze vagóny jeho sraček a velkou dřinu s nejistým výsledkem…

Námitky a odpovědi

Tyto námitky vznikají ze tří důvodů, které bychom rádi objasnili:

1. My se zaměřujeme na hledání příčin, tj. místa s největší zátěží a nejtěžšími odpory. Muži přirozeně chtějí řešení, která jsou rychlá, snadná a trvalá. My vzbuzujeme neklid tím, že ukazujeme širší souvislosti.  

2. Další překážkou je spěch. My muže zveme k tomu, aby se zastavili a bilancovali. Aby se ptali, zda jim to, čeho dosahují, stačí. Uznáváme hodnotu zastavení se skrze sebereflexi. Podporujeme, aby se muži učili být více sami sebou a aby investovali čas do hledání svých hodnot a potřeb.

3. Muži chtějí výsledky a často neoceňují a neuznávají malé pokroky. Z našeho pohledu nepěstují vděčnost. Máme v tom prsty i my. Kvůli tomu, že neustále poukazujeme na příčiny = velký obraz. Pak se muži mohou okrást o pokrok, když nedosahují kýžených výsledků a změn.

Jak zahořet pro sebe  

Pokud chceš změnu, Zn: „Snadno a rychle“ nefunguje u žádné zásadní změny. Nepůjde to ani rychle, ani snadno, ani bez sraček – při každém úklidu se ušpiníš. To, co ale opravdu potřebuješ, je zahořet pro sebe a rozhodnout se, že něco uděláš a že pro to najdeš jasné směřování.

Dokud se nenasereš a neřekneš: „Dost, tohle už nechci“, nic se měnit nezačne. Nejprve si musíš připustit a přiznat svou realitu. Zjisti, jak si ve svém životě a vztazích stojíš. Dovol si jasné a upřímné pojmenování bez příkras. Pokud máš pocit, že emoci potřebnou k zážehu nemáš, nezoufej. Máme pro tebe příležitost, jak vykřesat jiskru. Otevíráme seminář spojující dva klíčové aspekty života muže, zatím pod pracovním názvem Vize a síla vzteku. Produktivní agresivita je základem každé tvorby a sebevyjádření. Termín je ale již jistý, bude se to konat 1.–2. února 2020 v Praze. Zajímá tě to? Ozvi se nám.