Recept na nesvobodu

Chceš rychle a zaručeně ztratit svobodu. Být ve vleku lidí a událostí. Máme pro tebe konečně rychlé a přehledné východisko, jak ztratit svobodu aneb Jak se stát otrokem a nemít vlastní život - čtení pro otrlé. Praktikování jen na vlastní riziko!

Začni u sebe

Je třeba věřit, že moje přání, touhy a potřeby nikoho nezajímají. Udržovat se v podřízené a ideálně zároveň i v závislé pozici na druhých. Špetka pochybností, malomyslnosti, strachu a nesebevědomí je též prospěšná. Zlaté pravidlo říká, že nejprve je třeba si zjistit, co se ode mě očekává. Jakého mě chtějí? Samozřejmě, že se nestačí zavděčit pouze těm nejbližším. Vhodné je být přijatelný pro celé široké okolí, protože řečeno s klasikem: "Vždy je třeba se nejprve ptát: Co by na to řekli lidi?"

Co teď letí

Dále je nezbytné vědět, co je právě v módě. Jaká je teď převládající a většinová společenská norma. Určitě je nutno zjistit nejen partnerský, rodinný a pracovní úzus, ale též společenský nárok a očekávání. Hodně pomůže, pokud se budu usilovně snažit, aby mé činy vyhovovaly všem. Pokud to chci udělat opravdu správně, je třeba požádat o svolení. Zároveň má moje osoba vždy potěšit ostatní svým... vyber si dle situace: chováním / činy / vzhledem / slovy / .

Co se po tobě chce

Je třeba dbát o naplnění představ ostatních o tom, kým bych měl být. Jedině tak se jim mohu zavděčit a konečně si zasloužit krapet uznání a taky lásky. Jak poznáte, že jste již krůček od dosažení plné nesvobody? Když uvěříte, že být sám sebou není dobré. Je třeba zůstat nedospělým jinochem, protože právě dítě, které prošlo tvrdou, chladnou nebo podmíněnou výchovou, se na sebe dívá většinou tak, jak ho vidí ostatní. A rodiče jsou jeho zrcadlem, ve kterém sebe samo poznává. Je nutno se vždycky přetvařovat a nasazovat si masky, protože vím, že jinak mě odmítnou a přijdu o jejich lásku. Zůstanu sám. Opuštěný. Malé, bezmocné a závislé dítě, vydané napospas. Zraněné dítě v dospělém těle, které uvěřilo, že tak, jak je teď, je nepřijatelné a špatné. Uvěřilo, že lásku si musí zasloužit, a nezná jinou než podmínečnou lásku ve stylu "Budeme tě mít rádi, když / až...". Paradoxně právě dítě umí žít bez přetvářky, žít v nevinnosti, říkat pravdu a nepředstírat, že je někým, kým není.

Cíl splněn

Po splnění těchto podmínek ses stal plnohodnotnou obětí přijatého nároku. Uvěřil jsi, že jedině tak je to správně. Že je nezbytné se do těchto norem nějak vecpat. A smířit se s tím, že jsi prostě chlap, který nikdy nebyl dost...

Chceš to jinak

Pokud se ti nabízený obrázek nelíbí, mohl by tě zajímat náš e-mailový online kurz Mužská inventura. Samozřejmě máme každý svaté právo zůstat přesně tak, jak jsme teď. Je to náš život.