Iniciace jako krok k mužství – Odemkni svůj potenciál

Dnešní doba je oproti dobám minulým na jedné straně výrazně rychlejší a tvrdší, současně je však měkká a rozvolněná. Dříve byli v mnoha tradicích muži vědomě uváděni do dospělosti skrze iniciační a přechodové rituály. Ty umožnily přirozený a vědomý přechod syna od matky k otci, potažmo k mužům a do mužského světa jako takového. Nyní se tyto tradice a rituály v tradiční formě vytrácejí.

Tradiční iniciace a iniciační rituály dnešní doby

Tradiční přechodové rituály jsou dnes nahrazované formálními přechody, které se se skutečnou iniciací a zasvěcením prolínají snad jen v tom, že definují určité milníky v životě muže. 
Jejich tradiční význam, přechod z jedné životní etapy do druhé, byl zachován. Nyní si většinu těchto přechodů vzal pod svá křídla stát a jejich prožití je jen slabým odvarem od těch původních.
Dnešní přechodové rituály nás také provádějí od narození až do hrobu. Narození dítěte je oslaveno vystavením rodného listu. V patnácti dostaneš občanku, v osmnácti voličský průkaz. Jsi plnoletý. Ženíš se. Jdeš do důchodu. 
Rituály nám dávají řád. Aniž bychom si to uvědomovali, většina z nás tyto rituály potřebuje, a proto je i vyhledává. Rituály vytváří řád, který ti zjednoduší život, a to hlavně v období krize.

I ty můžeš zažít svou vlastní iniciaci 

Při naší práci s muži iniciaci zařazujeme jako vrchol ročního tréninku Žij své mužství, do jeho druhé poloviny. Role iniciace v tréninku je nezbytná a zásadní. Je tvou vstupní branou do plné síly a možnosti plně využívat svůj potenciál.
Iniciace je zároveň prvním krokem k nalezení vize a naplnění života.
Richard Rohr v knize Adamův návrat píše:
"Nejsou-li v lidské společnosti žádní králové (vzory, autority, tedy zralí muži), stanou se mladí bojovníci surovými, mudrci se chovají jako šarlatáni a milovníci se změní v závislé nešťastníky."

Proč prožít svou iniciaci?

Jestliže zůstaneme v původním rámci, iniciace sloužila k přechodu přerodu do dospělosti. Takže šlo o to dospět. A čeština má krásné sousloví: „dospět k něčemu“, například k rozhodnutí. A toto platilo a stále platí, že pro opravdová rozhodnutí je třeba být dospělý, tedy dospět.
Iniciace je něco, co nám v životě chybí. Mnoho mužů cítí tento hluboký deficit. Právě z něj roste potřeba vyhledávat starší a zkušenější kamarády, někam patřit, najít si svou partu, svůj „kmen“. Být v nějaké hierarchii. Mít vzor.
Velká část této nenaplněnosti se odráží při uctívání idolů, kterými jsou všechny hvězdy sportu, show byznysu, či vůdčích politických osobností.

Co ti iniciace přinese?

Objevíš a uznáš svou vlastní zranitelnost limity. Přiznáš si a prožiješ fakt, že máš emoce a jsi zranitelný. Bez ohledu na to, kolik jsi toho dokázal, co všechno umíš, kolik máš natrénováno, vždy přijde moment, kdy budeš pociťovat své limity, svá omezení a hranice.
Přijmeš to, že i když se budeš snažit sebevíc, jednoho dne zemřeš a za sebou necháš něco, co prostě nestihneš dokončit, vyjádřit, sdělit. Nikdy „to“ nebude hotové.  Vědomí smrti ti pomůže se více spojit s životem, neboť „nevíš dne ani hodiny“!

Proces iniciace ti změní život

  • Přinese ti plné vědomí tvé síly.
  • Odhodíš svou krotkost a vrátíš se ke své ­­­­­­síle.
  • Přivede tě na hranici tvých psychických i fyzických sil a leckdy i za ní.
  • Přijde chlapec a odejde muž.
  • Iniciace je i oslavou - uznáním svých vlastních kvalit jedinečnosti.
  • Najdeš oporu v sobě.
  • Zase budeš mít koule.
  • Už nebudeš mít potřebu se zamlouvat všem.

Jsi připraven? Přijď se podívat na Mužskou inventuru. Pokud si vzájemně sedneme, rádi tě přivítáme na ročním výcviku Žij své mužství, který pro tebe může být velkým přechodovým obdobím.