Rehabilitace únavy pro výkonáře

Patříš také do generace výkonářů? Tak říkáme těm, kteří odsouvají únavu, vlastní pocity a potřeby do budoucna. A je jedno z jakého důvodu. Může jít o úspěch, bohatství, slávu či splnění všech povinností a nároků, které na sebe kladeš ty nebo tvé okolí (rodina, práce, děti, společnost…). Věz, že bez odpočinku ohrožuješ všechno, co máš. A nemoc přichází nevhod, třeba na dovolené.

Pokud pořád podáváš výkon a neodpočíváš, objevuje se nerovnováha. Třeba neříkáš a ani nevnímáš, že jsi unavený. Častěji slýcháme, že jsi „trochu přetížený“. Tento týden? Měsíc? 2 roky? Či 5 let? Výkon bez odpočinku neudržíš, a když, tak zaplatíš. Stejně jako automobil, který nejezdí nonstop. Musíš zajet k pumpě, dělat pravidelný servis a prohlídky… Pokud na to nedbáš, přijde porucha. Stejně jako mnozí z vás onemocněli na dovolené či o Vánocích, tak výpadek přichází pravidelně nevhod.

Příklad ze života výkonáře

Muž 40 let, zakládá rodinu a nachází práci svých snů – dělá kariéru či buduje svůj byznys. Povinnosti a úkoly strmě rostou. Dojíždí. Je málo doma. Z přetlaku je podrážděný a začíná vybuchovat na své nejbližší. Manželka ho fyzicky nepřitahuje. Najde si milenku. Stres roste. Není čas na koníčky. Spí 5 hodin denně. Pro usnutí potřebuje jídlo a alkohol, TV či mobil. Nabírá hmotnost, špatně tráví a odchází mu kolena, takže si nemůže vybít frustraci a stres při sportu… A pořád věří, že se jeho život zlepší, až…

Když slyšíme věty typu:

  • „až splatím dluhy“
  • „až vybuduji firmu/kariéru“,
  • „až budu mít vztah/dítě a rodinu“
  • a podobné „až…“,

hned vidíme nerovnováhu. A silné riziko, že vládu nad životem dotyčného převzal výkonář. Náš pohled na situaci je, že výkonář postrádá jasnou sebereflexi a zastírá svoji neutěšenou situaci iluzí. Domnívá se, že bude v klidu, až něčeho dosáhne, a že je to už-už na dosah ruky. Jenže kvůli tomu běží celoživotně krysí závod. Žene se za něčím v naději, že právě tohle už konečně přinese „řešení“. Únavu nevnímá. Snáší nepohodlí a stres. Iluze se drží zuby nehty a nepouští ji. Může mít nalomené zdraví. Vztah bez sexu. Jeho vyhlídky jsou plné falešné naděje, kdy zaměňuje představu za realitu. Když tito muži ztratí některou „jistotu“ – (práci, vztah nebo zdraví), doslova se jim zhroutí pověstný domeček z karet.

Jaká únava? Kdo neskáče, není Čech!

Výskyt mužů, kteří neznají únavu, silně narůstá. Výkonáři odsouvají své pocity a potřeby v prospěch něčeho, co chtějí. Sebehodnotu hledají v tom, čeho dosáhnou a co vlastní. Právě v této skupině narážíme nejčastěji na syndrom vyhoření, psychické problémy, radikální krize a selhání. Nejčastěji se ukazují skrze agresivitu a výbušnost.

Cesta z toho není rychlá a nejde udělat za měsíc. Vyžaduje zastavení, revizi, sebereflexi. A hlavně uznání, že situace je dostatečně vážná, abych ji řešil. Chtěl to jinak. Chceš rovnováhu a klid? Bez uznání svého stavu a svých limitů se to „neudělá.“ Tomuto tématu věnujeme celý jeden modul  ročního výcviku pro muže.

Jestli patříš mezi výkonáře nebo k tomu máš sklon, čelíš rizikům:

  • Výkon ti spokojenost a klid nepřinese.
  • Akce se stane permanentní a ztratíš směr a smysl.
  • Jak výkon poroste, dostaneš se do tunelového vidění.
  • Ztrácíš nadhled a možnost zastavení. Nemůžeš si udělat bilanci.
  • Tvoje hodnota = tvé výsledky.
  • Je jedno, jaké máš touhy a přání, potřeby a pocity, prostě jedeš.
  • Máš iluzi, že až vše dokončíš, tak to přijde…
  • Nevnímáš únavu. Ta se objeví až po dokončení akce.

Moderní pasti odpočinku

Mnozí svou přetíženou situaci už řeší sportem. To je chvályhodné. Jenže často se jedná pouze o jinou formu výkonu. Už název aktivní odpočinek je vypovídající. Zároveň se zde objevuje pole statusu a prestiže. Muž si nakoupí značkové vybavení, aplikace do mobilu. A namísto radosti z pohybu se začne porovnávat a soutěžit s druhými.

Není na škodu se chtít zlepšovat ve sportu. Ale pokud se vytratí radost a lehkost, je aktivita založena na tlaku, soutěživosti a vůli. Všímej si, jestli u „odpočinku“ zase jen nepodáváš výkon a nelžeš si do kapsy, že odpočíváš.

Východisko = rehabilitace únavy

Zanedbáváš odpočinek? Máš nevyváženou stravu? Nedostatek pohybu? Nedbáš o kvalitní spánek? O vyživující vztahy? Nepečuješ o sebe jako muž. Pokud nepřijmeš nutnost zastavení, nepřijmeš únavu jako fakt, nejen že ohrožuješ svůj výkon, ale jdeš do rizika.

Možná vnímáš únavu jako selhání a hanbu. Možná jsi natolik „v tahu“, že si ani neuvědomuješ, že jsi unavený. Možná únavu bagatelizuješ.  

Únava je v pořádku. Odpočívat je v pořádku. Už v kalendáři máme jednou za 7 dnů nedělání = neděle.

Náprava leží v zastavení. Nepotřebuješ na to kouče ani placený seminář. Nikdo tě prostě nenaučil odpočívat. Je zcela v pořádku si to přiznat. Následně se to učit buď sám, nebo pod vedením. Vypni mobil a jdi do lesa nebo do kavárny. Začni se ptát: Jaký život vedu? Chceš ho takový? Čeho je málo? Čeho naopak moc? Co ti dělá radost?

Chceš podporu a prostor pro zastavení a bilanci? Stojíš o pravdivě nastavené zrcadlo? Chceš si v sobě udělat jasno? Přijď na Mužskou inventuru. Od podzimu připravujeme také emailovou verzi.