Iniciace - ohlasy účastníků

Když jsme začali nabízet naši práci mužům, z celého tréninku Žij své mužství vzbuzovala největší zájem právě iniciace. Téma v sobě skrývá obrovský potenciál a příležitost pro velký posun a skok v sebeuvědomění a sebeprožívání.

Jelikož je to téma zásadní, velice těžko se o něm píše. Popsat ho dobře je zhruba stejně těžké, jako dobře popsat sex. Prostě se to musí zažít. Abychom tuto překážku překonali, ukážeme ti v tomto textu ryzí ohlasy vybraných účastníků po rituálu. A jako bonus ti doporučíme zásadní filmy k tématu.

Ohlasy vybraných účastníků po iniciačním rituálu

„Objevil jsem si pro sebe potřebu uvědomění svých potřeb. Dále pak motto: Dělám to aktuálně jak nejlépe umím a je to OK.“ T. F.

„Iniciace jedním slovem = Upřímnost. Další zážitky: Po dlouhé době skutečně a výrazně prožitá emoce. Den v přírodě. Iniciace mi ukázala svobodu ve vyjadřování emocí. Dokážu se nasrat a říct, že něco nechci...“ M. L.

„Bylo pro mě radostné a uklidňující, když je negativní zpětná vazba přijata. Když dám emocím průchod, je to skvělý pocit. Chci si udržet pokoru vůči emocím a vděčnost za každý krok správným směrem. Mám větší uvědomění vlastní síly i hranic.“ J. C.

„Největší zážitek mám z pocitu energie a napětí. Cítím, že jsem opravdu naživu. Největší přínos byla intenzita emocí. Teď už vím, že pokud nebudu s emocemi pracovat, tak se neposunu.“ M. N.

„Překonal jsem strach někomu věřit. Z izolace a uzavřenosti mě dostaly emoce. Odnáším si sílu a důvěru ve vnitřní já. Vidím cestu, kam chci jít. Vnímám naději a chci cítit a projevovat své emoce.“ L. A.

„Konečně jsem prozřel, že nejde o kurz, ale o mě. Nastal přechod od teorie do praxe. Mám potřebu skutečně jednat a začít svůj život měnit.“ M. R.

„Nejtěžší pro mě si znovu uvědomit si, že Mám hlas. Vzápětí se vynořila i druhá věta. Jsem dost. Obě mě tak provázely celou iniciací a být s nimi bylo chvílemi opravdu náročné. Ale na konci jsem byl pevný v tom, co jsem cítil: Jsem dost a mám hlas. Nejvíc mě pokaždé překvapilo to zažehnutí a plamen každého muže během iniciace. Takhle nějak si představuji start raketoplánu s plným palivem uvnitř.“ D. P.

Na závěr slíbené tipy na vybrané filmy:

Smaragdový les je film, kde je představena INICIACE v tradiční formě indiánského kmene. Zároveň ukazuje propast mezi technickým pokrokem a tradičním životem v přírodě. Velká Británie, 1985, 110 min, režie: John Boorman.

Na vítězné vlně je z kategorie filmů se sportovní tematikou, kde je téma zasvěcení skrze sport respektive trénink a týmová spolupráce přípravou na život. USA, 2014, 115 min, režie: Thomas Carter.

Společnost mrtvých básníků ukazuje více umělecký a intelektuální svět mladých chlapců na střední škole. Zde je zasvětitelem novátorský a svobodomyslný učitel, který pojímá vzdělávání celistvě. USA, 1989, 128 min, Režie: Peter Weir.